Световният БВП ще се свива с 1,5% годишно ако продължи фрагментацията

...
Световният БВП ще се свива с 1,5% годишно ако продължи фрагментацията
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Световната търговска система е изложена на сериозна заплаха

Световният Брутният вътрешен продукт ще се свива с 1,5% годишно в случай че продължи фрагментацията на международната търговия на обособени блокове. Такава прогноза направи ръководещият шеф на МВФ Кристалина Георгиева в изказване на церемонията по откриването на петото интернационално ревю за импорт в Китай. Загубите за стопанската система на Азиатско-тихоокеанския район ще са двойни, към 3% от Брутният вътрешен продукт, защото търговията играе основна роля в района, означи още тя. 

" Днес международната комерсиална система е изложена на сериозна опасност. Търговските ограничавания и изкривяващите конкуренцията дотации се покачват. Особен приоритет е премахването на комерсиалните ограничавания, свързани с храните, които покачват международните цени и водят до липса на продоволствена сигурност. С други думи: вместо да бъде източник на напредък и интеграция, комерсиалната политика рискува да се трансформира в източник на икономическа фрагментация, която вреди на всички страни. ", съобщи Кристалина Георгиева.

" Последната ни икономическа прогноза за района, оповестена предходната седмица, включва сюжет, който илюстрира евентуалните разноски. Ако светът - и нашата търговия - се раздели на два блока, оценяваме непрекъснатите годишни загуби на 1,5 % от Брутният вътрешен продукт в международен мащаб, като загубите ще надвишават 3 % от Брутният вътрешен продукт в страните от Азия и Тихоокеанския район, което отразява основната роля на търговията в района. ", акцентира тя.

За предотвратяването на този сюжет ръководещият шеф на МВФ прикани международната общественост, отпред с огромните икономики да се засилва с на практика и съответни дейности, включващи четири съществени целта:

" Първо , би трябвало да изясним комерсиалните правила, изключително като разгледаме въпроси като селскостопанските и промишлените дотации.

Второ, би трябвало да сключим нови съглашения за отваряне на пазара в основни области на актуалната стопанска система, като да вземем за пример улеснение на цифровата търговия и вложенията.

Трето, можем да засилим ролята на търговията в битката с изменението на климата, в това число посредством либерализиране на търговията с екологични артикули и услуги.

И най-после, възобновяване на ефикасното споразумяване на разногласия в СТО ще обезпечи политическата сигурност и непоклатимост, нужни за вложенията, основаването на работни места и растежа. Това следва да бъде съчетано с възобновен ангажимент за многостранен метод — вместо да работят едностранно, държавните управления следва да отнасят разногласията си към СТО. ", обясни Кристалина Георгиева. 

Изпълнението на тези цели няма да е елементарно, " и колкото и основно значимо да е управлението на Китай, никоя страна не може да реализира това сама. ", предизвести ръководещият шеф на МВФ.

Ето за какво " се нуждаем от доста повече, а не от по-малко интернационално съдействие. ", акцентира в умозаключение Кристалина Георгиева.

Според отчета на МВФ през октомври световният стопански напредък през 2022 година ще бъде 3,2%. За съпоставяне, през 2021 година индикаторът доближи 6%. Фондът предвижда закъснение на растежа до 2,7% през 2023 година МВФ също по този начин регистрира, че световният Брутният вътрешен продукт е понижен с 0,1% през второто тримесечие на 2022 година на фона на свиването на стопанските системи на Китай, Русия и Съединените щати.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР